fbpx

Diyetinizde Yer Vermeniz Gereken 5 Sağlıklı Kokteyl

blog deneme 1 1

Sebzeler zayıflama sürecinde destek alınması gereken en besleyici ve toksin atmaya yardımcı besinlerdir. Ancak birçok kişi sebze tüketme konusunda mesafeli kalabilmektedir. Besin değerleri yüksek, tok tutucu ve doyurucu olan sebzeleri başka formlarda değerlendirerek beslenme programımıza dahil etmek mümkündür.

Bu noktada sebze suları kilo verme sürecinde destek alabileceğiniz, metabolizmayı hızlandıran, sindirim sistemini düzenleyen ve yağ yakımını kolaylaştıran ürünler olacaktır. Kilo vermeyi hızlandırmak ve yağ yakımını artırmak için lif içeriği yüksek, bağırsakları çalıştıran ve metabolizmayı hızlandıran sebzeler diyet programına eklenebilir. Özellikle bölgesel yağların yakılmasını sebze karışımları iyi yönde etkiler. Genel olarak sebze tüketimi kilo verme ve kilo kontrolü süreçlerinde bu etkileri sağlamaya yardımcı olur. Fakat bazı sebzeler daha hızlı sonuçlar almamızı destekler.

Salatalık, çok fazla su içerdiği için, vücudun arındırılması ve su ihtiyacının karşılanmasında etkili bir sebzedir. %96 oranında su içeren salatalık, vücudun su dengesini korumaya yardımcı olur. Su dengesi sağlandığında metabolizma daha hızlı ve etkili bir şekilde çalışır. Arındırıcı özelliği olan salatalık toksinlerin atılmasını sağlar.  Sindirim sistemini düzenleyen ve C vitamini, B grubu vitaminleri, folik asit, çinko, fosfor, demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından oldukça zengin olan salatalık hem besleyici hem de çok düşük kalorili bir sebzedir. Bu yüzden diyet yaparken bol bol tüketilebilir. Hem birçok vitamini almaya hem de lifli yapısıyla zayıflamaya katkı sağlar. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerle savaşır. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini içeriği sayesinde de özellikle kadınların regl dönemlerinin daha rahat geçmesine yardımcı olur.

Lahana, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diyet lifi açısından zengin bir besindir. Tiamin, folat ve C vitamini içerdiğinden sağlığa birçok faydası bulunur. Lahana, diyet lifi kaynağı olarak bilinir bu da kabızlığı hafifletmeye, kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak sindirim sağlığını iyileştirmeye olanak tanır. Lahana suyu tek başına günlük olarak tüketilerek de zayıflamaya büyük katkı sağlar. Sebze suları hazırlarken de karışımların içinde sıkça kullanılır. Metabolizmayı hızlandırır. Düzenli çalışan sindirim sistemi ve hızlı bir metabolizma çok daha hızlı kilo verir ve yağ yakar. Lahana vücudun arınmasında da etkili olur. Vücuttan hızla ödem atılmasını destekler.

Ispanak, tıpkı salatalık gibi düşük kalorili bir sebzedir. Yüksek oranda çözünür lif içerir ve bu sayede sindirimi düzenler. Bağırsakları harekete geçirir ve kabızlığı önler. Böylece daha hızlı kilo vermeye yardımcı olur. Özellikle zor eriyen bölgelerde yağ yakılmasını destekler. Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.

Sebze Suyu Detoksu Ne Kadar Tüketilmelidir?

Sebze suları bir diyet programına ek olarak, sabahları ilk öğün bir bardak ya da gün içerisinde ara öğün olarak içilecek şekilde hazırlanabilir. Sebze suları tüketileceği kadar hazırlanıp, sıkımdan sonra kısa süre içerisinde tüketilmesi önerilmektedir. Sebzelerin metal bıçak değmeden hazırlanması ve bıçaksız, soğuk pres cihazlarla sıkılması hem besin değerlerinin hem de lif oranlarının kaybolmaması açısından çok önemlidir. Sebze sularınızı hazırlarken vitamin ve mineral değerlerini artırmanın yanı sıra, damak zevkinizi de tatmin etmek için baharatlar kullanarak lezzetlendirebilirsiniz.

Her gün, gün içerisinde içeceğiniz yeşil sebze ağırlıklı sular içlerinde bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Yeşil yapraklı sebzelere rengini veren klorofil sayesinde hemoglobin üretimini artırır ve dokulara oksijen taşınmasını hızlandırır. Dokulara taşınan oksijen oranının artmasıyla hem kasların çalışması hem de metabolizma hızlanır. Klorofilin bir diğer özelliği, asit birikmesini önleyerek vücudun alkali olmasını sağlamaktır. Bu yolla pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engeller, kansere karşı koruyucudur. Günlük vitamin ve mineral alımının artması sebebiyle konsantrasyon ve algı işlevi de artar, vücut kendini zinde hisseder. Cilt gençleşmesini sağlar ve kırışıklıkları engeller. Kan şekerinin dengelenmesini sağlar, kolesterolü düşürür. Kilo vermeye yardımcı olur.

Diyet yaparken metabolizmanızı hızlandıracak, kilo verirken bağışıklığınızı güçlendirecek 5 lezzetli tarifi sizler için hazırladık.

Elmalı Detoks

Malzemeler:

2 adet yeşil elma

3 adet salatalık

1 tutam maydanoz

1 adet limon

1 parça zencefil

1 çubuk tarçın.

Yapılışı: Elma, salatalık, maydanoz, zencefil ve limonu uygun boyutlarda keserek slow juicer ile sıkımını yapabilirsiniz. Sıkım sonrasında sunumunu şeker seviyesini dengelemek için çubuk tarçın kullanarak yapabilirsiniz.

Serinletici Salatalık-Nane Suyu

(Dr.Terry Wahls’ın “Wahls Protokolü Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Yemek Tarifleri” kitabından)

Malzemeler:

½ misket limonu

3 büyük salatalık

¼ bağ nane

¼ bağ maydanoz

 Yapılışı: Tüm malzemeleri uygun boyutlarda keserek sıkımını yapabilirsiniz. Kullanacağınız limon organik değil ise kabuğunu soymanızı tavsiye ederiz.

Zencefilli ve Portakallı Pancar Suyu

(Dr.Terry Wahls’ın “Wahls Protokolü Sağlıklı ve Mutlu Bir Yaşam İçin Yemek Tarifleri” kitabından)
Malzemeler:

2 adet portakal

1 adet pancar

1 adet orta boy havuç

Bir parça zencefil

Yapılışı: Tüm malzemeleri uygun boyutlarda keserek sıkımını gerçekleştirebilirsiniz.

Yağ Yakan Karışım

(Dr.Serdar Özgüç’ün “Bitkilerin Öz Gücü ile Sağlığın Yönetimi” kitabından)

Malzemeler:

2 adet havuç

2 sap kereviz

1 adet yeşil elma

2 adet badem salatalık

1 adet kabak

1 adet sarı biber

Bir parça zencefil

1 çay kaşığı keten tohumu yağı

Yapılışı: Tüm malzemeleri uygun boyutlarda keserek slow juicer ile sıkımını yapabilirsiniz. Sıkım sonrasında 1 çay kaşığı keten tohumu yağını ilave ederek servis yapabilirsiniz.

Green Juice

Malzemeler:

½ bağ ıspanak

2 adet salatalık

3 yaprak lahana

2 yaprak pazı

1 adet limon

½ yeşil elma

Bir parça zencefil

Yapılışı: Tüm malzemeleri uygun boyutlarda keserek slow juicer ile sıkımını yapabilirsiniz. Organik limon kullanmadıysanız limonun kabuklarını soymanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir