fbpx

Metabolizmamızı Nasıl Hızlandırabiliriz?

metabolizmamizi nasil hizlandirabiliriz

Sağlıklı bir yaşam sürmenin ve vücudumuza doğru metabolizma düzeni kazandırmak için yapılması gerekenlerin en başında dengeli beslenme ve hareketlilik gelmektedir. Kışın havaların soğumaya başlamasıyla birlikte metabolizma hızında azalma başlayabilir. Metabolizmanın yavaşlamaya başlaması ile birlikte daha hızlı kilo almaya başlarız. Bu sebeple kışın metabolizma hızını artırmaya çalışmak önemlidir. Yaş, cinsiyet, vücut kitlesi gibi etkenler metabolizma hızında farklılıklar görülmesine sebep olur. İdeal kiloya sahip olmak ve vücut sağlığını korumak adına metabolizma hızını artıracak önlemleri sizler için hazırladık.

Metabolizma Nedir?

Vücuda alınan gıdalar sürekli olarak devam eden bir yapım ve yıkın süreci içindedir. Bu sürecin sonucunda besinler ya enerjiye dönüşür ya da vücudun yapı taşlarına dönüştürülerek hücre yapısına katılırlar. Vücutta her an yaşanan bu yapım ve yıkım reaksiyonlarının geneline metabolizma adı verilmektedir.

Büyüme döneminde olan çocukların yapım olayları yıkımdan fazla olduğu için metabolizma hızları fazladır. Büyüme endeksli metabolizma anabolizma olarak adlandırılır. İleri yaşlarda olan kişiler içinse yıkım olayları yapımdan fazladır ve bu durumda da yaş ilerlemesi ile birlikte doku kaybı ve kas erimesi gibi sorunlar oluşmaya başlar. Yıkımın hakim olduğu süreç ise katabolizma olarak adlandırılır.

Anabolik ve katabolik reaksiyonların arasındaki denge metabolizmayı meydana getirir. Kişilerin günlük hayattaki hareketliliği, yaşı, cinsiyeti ve kas kütlesi gibi çeşitli sebeplere bağlı olarak yapım ve yıkım olayları daha hızlı meydana geldiğinden metabolizma hızı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Metabolizma Hızlandırmak İçin neler Yapılır? 

Çeşitli alışkanlıklar kazanarak bazal metabolizma hızında artış yakalanabilir. Buna göre aşağıdaki yöntemleri uygulayan kişilerin metabolizma hızının arttığı belirlenmiştir:

  • Düzenli Egzersiz: Fiziksel aktivite, metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yollarından biridir. Direnç egzersizleri, kardiyo aktiviteleri ve güç antrenmanları vücudu çalıştırarak metabolizma hızını artırabilir. Tempolu egzersiz alışkanlığı olan kişilerde bazal metabolizma hızının yüksek olduğu belirlenmiştir.
  • Kas Kütlesi İnşa Etmek: Kaslar, dinlenme anında bile enerji tüketir. Bu nedenle, kas kütlenizi artırarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Güç antrenmanları ve direnç egzersizleri kas inşa etmeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak ağırlık kaldırmak, kas kütlesini artıracağından metabolizmayı hızlandırır.
  • Yeterli Su Tüketimi: Yeterli su içmek, vücudunuzun doğru bir şekilde çalışmasını sağlar ve metabolizmayı destekler. Ayrıca, bazal metabolizmayı artırmaya yardımcı olabilir. Özellikle soğuk su içmek, hem vücudun suyu ısıtabilmek adına metabolizmayı hızlandırması hem de dolu midenin tokluk hissi sağlaması nedeniyle kilo vermede oldukça etkindir. Araştırmalar, çok su tüketen kişilerin bazal metabolizmasının hızlı olduğunu ortaya koymuştur.
  • Proteinden Zengin Beslenmek: Protein, sindirim sürecini hızlandırır ve termojenik etki yaratır, bu da vücut sıcaklığını artırarak enerji harcamasını artırabilir. Et, balık, yumurta ve baklagiller gibi protein açısından zengin yiyecekler tüketmek oldukça önemlidir.
  • Yeşil Çay Tüketimi: Yeşil çay, metabolizmayı artırıcı özelliklere sahip olan antioksidanlar içerir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günde birkaç fincan yeşil çay içmek, metabolizmanızı hızlandırabilir.
  • Baharatlı Yiyecekler: Bazı baharatlar, özellikle acı biberde bulunan kapsaisin, metabolizmayı artırabilir. Baharatlı yiyeceklerle beslenmek, termojenik etkiyi artırabilir.
  • Az Miktarda ve Sık Öğünler: Gün içinde sık sık küçük öğünler tüketmek, sindirim sistemini aktif tutar ve metabolizmayı hızlandırabilir. Büyük öğünlerden kaçınmak ve günü 3 ana öğün ve ara öğünlerle geçirmek de metabolizma üzerinde etkilidir.
  • Kafein Tüketimi: Kafein, enerji seviyelerini artırabilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. Ancak, bu konuda aşırıya kaçmamak da fayda vardır.
  • Uyku Kalitesi: Yetersiz uyku, metabolizmayı olumsuz etkileyebilir. Günlük uyku ihtiyacınızı karşılamak, enerji seviyelerinizi dengeleyebilir ve metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda yeteri kadar uyku alamayan kişilerde obezite ve ölüm riskinin yüksek olduğu belirlenmiştir.
  • Stresten Kaçınmak: Stres, vücutta kortizol hormonu salınımına neden olabilir, bu da metabolizmayı yavaşlatabilir. Stresten kaçınmak için rahatlama teknikleri, meditasyon veya yoga gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz.
  • Ayakta Durmak: Gün içinde çok fazla oturarak zaman geçiren kişilerin metabolizma hızı yavaşlama eğilimindedir. Ayakta geçirilen süre arttıkça kalp hızı ve dolayısıyla metabolizma hızı da artacaktır.

Metabolizmanızı hızlandırmak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemenin sadece bir parçasıdır. Dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve yaşam tarzı alışkanlıklarınızı gözden geçirmek, metabolizmanızı desteklemenin en etkili yollarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir