fbpx

Oruç Sonrası Midenizi Rahatlatan Karışımlar

oruc sonrasi midenizi rahatlatan karisimlar

Ramazan ayında uzun süreli açlık ve sonrasında bir anda tüketilen yemekler çeşitli mide problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Açlık süresinin uzun olması sebebiyle midedeki asitlerin salgılanma miktarlarında artış oluyor. Bu durum gastrit başta olmak üzere mide yanması, ağrı ve mide de kazınma hissini artırıyor. Daha ileri boyuta gidilecek olursa, ülser hastası olan kişilerde kanama sorunlarının gelişmesine dahi yol açabiliyor.

İftarda Hızlı ve Çok Yemek Hazımsızlığa Yol Açıyor

Gastrit, ülser ve reflü hastalığı olan kişiler oruç tutarken mide rahatsızlığı yaşama riski en yüksek olan kişileridir. İftarda fazla yemek tüketmek reflü ataklarını arttırabilmektedir. Bununla birlikte yaşanan uzun süreli açlık, sindirim sistemi hareketlerini de yavaşlatmaktadır. Bu sebeple iftarda hızlı ve fazla yemek tüketmek midede şişliğe ve hazımsızlığa yol açabilir. Ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni ve saatlerindeki değişiklikten dolayı yaşanabilecek kabızlık sorununu önlemek için, tahıllar, lifli sebzeler, kuru baklagiller, meyve sebze suları, fındık, badem ve ceviz gibi kuru yemişlerden destek alınmalıdır.

Oruç sonrası mide şişkinliği ve hazımsızlık sorunlarının önüne geçmek için bitki çayları ve meyve sebze suları en büyük destekçiler olacaktır. Bitki çayları ve meyve sebze suyu karışımları iftar sonrasında mideyi ve sindirim sistemini rahatlatmanın yanı sıra, vücudun günlük sıvı ihtiyacını tamamlamayı da hedefler.

Sindirim sistemini düzenleyen, mide şişkinliği ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelecek bazı bitki, sebze ve meyveleri sizin için derledik. Birbirinden lezzetli bitki çayı ve meyve sebze suyu tarifleri denemeniz için sizi bekliyor.

Zencefil: Anti-inflamatuar etkisi sayesinde mide spazmını ve krampları yatıştırır.

Rezene: Kurutulmuş rezeneden hazırlanan bitki çayları ya da taze rezenenin sıkılması ile hazırlanan içecekler gaz, şişkinlik ve krampları azaltarak mideyi rahatlatır.

Maydanoz: Maydanoz vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olurken aynı zamanda mide ve sindirim sistemini rahatlatıcı güçlü bir etkiye sahiptir.

Muz: Özellikle reflü rahatsızlığı yaşayan kişiler için, mide asiditesine olumlu etkilerinden dolayı iyi bir seçenektir.

Kök Sebzeler: Yüksek oranda lif içeren enginar, kereviz ve yer elması gibi kök sebzeler tokluk hissini uzatır, mideyi rahatlatır.

Kavun: Ph değeri yüksek ve potasyumdan zengin kavun, mide ortamını alkali tutarak reflü ve mide kramplarına iyi gelir.

Papatya: Papatya enflamasyon giderici etkisinin yanında ödem giderici, antimikrobiyal ve idrar söktürücü özelliklerde taşır. Şişkinlik, gaz, hazımsızlık ve spazm gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Bunların yanı sıra kabuk tarçın ve taze nane yaprağı da mikroorganizmaların üremesini durdurucu, gaz, hazımsızlık ve şişkinlik giderici etkilere sahiptir.

İftar Sonrası Mideyi Rahatlatacak Tarifler

Papatya Çayı

  • 1 yemek kaşığı kuru papatya
  • 4-5 yaprak taze nane
  • 1 çay kaşığı dolusu taze zencefil rendesi
  • 2-3 adet karanfil

Tüm malzemeyi sıcak su dolu, cam bir demlikte 7-8 dakika demleyerek tüketebilirsiniz.

Taze Naneli Elma Suyu

Yeşil, kırmızı ya da sarı, elma sindirimi kolaylaştıran meyveler arasında yer almaktadır. İftardan sonra tüketilecek doğal elma suyu yaşanabilecek hazımsızlık sorununa yardımcı olacaktır.

  • 3 adet elma
  • 1 adet limon
  • 5-6 yaprak taze nane
  • Bir parça taze rezene

Limonun kabuklarını soyduktan sonra tüm malzemeleri Hurom Slow Juicer’ın haznesine yerleştirerek homojen bir kıvama getirerek sıkınız.

Yeşil İçecek / Green Juice

Gerek iftarda gerekse iftardan sonra tüketebileceğiniz green juice hem enerjinizi yükseltecek hem de sindirim sisteminizi düzenleyecektir.

  • ½ bağ ıspanak
  • 3 adet salatalık
  • 2 yaprak kara lahana
  • ½ bağ maydanoz
  • 1 adet limon
  • ½ yeşil elma
  • Bir parça taze zencefil

Tüm malzemeleri uygun boyutlarda keserek slow juicer ile sıkımını yapabilirsiniz. Organik limon kullanmadıysanız limonun kabuklarını soymanızı tavsiye ederiz.

Muzlu Badem Sütü

İftar sonrası yaşanan hazımsızlığa lezzetli bir alternatif. Hem sindirimi rahatlatacak hem de tatlı isteğini azaltacak çilekli badem sütü enerjinizi de yükseltecektir.

  • ½ su bardağı çiğ badem (en az 6 saat suda beklemiş)
  • 1 adet suda bekletilmiş hurma
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet orta boy muz

Çiğ bademi, çekirdeğini çıkarttığınız hurmayı ve muzu su ile yavaş yavaş Hurom Slow Juicer’ın haznesine ekleyerek homojen bir kıvama gelene dek sıkın. Tüm malzeme karıştıktan sonra Hurom’un meyve suyu kapağını açarak bardağınıza servis edebilirsiniz.

Kırmızı Pancar Suyu

Antioksidandan zenginliği ile bilinen pancar aynı zamanda mide krampları için de iyi bir alternatiftir.

  • 2 adet kırmızı pancar
  • 1 adet havuç
  • 1 adet yeşil elma
  • 1 adet limon

Baş parmağınız büyüklüğünde taze zencefil

Limonun kabuklarını soyduktan sonra tüm malzemeleri Hurom Slow Juicer’ın haznesine yerleştirerek homojen bir kıvama getirerek sıkınız.

Afiyet olsun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir