fbpx

Mindful Beslenme

mindfull beslenme

Mindful beslenme, yeme alışkanlıklarını ve yiyeceklerle olan ilişkiyi farkındalık ve dikkatle sürdürmeyi amaçlayan bir yaklaşımdır. Mindful bir diyet programı değildir, ne yendiğini değil nasıl yendiğini fark etmeyi sağlayan bir metottur. Bu yaklaşım, birçok kişi için sağlıklı yemek yeme, kilo kontrolü, stres azaltma ve daha fazla yeme bilincine sahip olma gibi faydalar sunabilir. Mindful besleneme yeme davranışları, yeme esnasındaki duygular ve düşünceler hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlar.

Mindful Beslenme Nedir?

Mindful beslenme tam olarak yiyecekleri beş duyu ile algılayabilmek olarak tanımlanabilir. Yenen yemeğin kokusunu bilmek, rengini fark etmek, ısısını hissetmek gibi duyularımızla algılayabilme durumudur. Mindful beslenirken vücudunuzla kurduğunuz iletişim ile acıkma ve tokluk hissini daha iyi algılayabilir, vücudun ihtiyacı olan besinleri tüketebilirsiniz. Böylece sadece beynimizin sesini dinlemek yerine midemizi de dinlemiş oluruz. Gereksiz kaçamakların, şeker yeme isteğinin önüne geçebiliriz. Bedenimiz istememesine rağmen beynimiz şekerli gıdalar tüketmemizi söylediğinde bunu tüm vücudumuzda hissederek karar vermemiz gerekir. Mindful beslenmeye göre hareket edebildiğimiz anda sağlıklı yaşam sürmeye başlayabiliyoruz demektir.

Neden Mindful Beslenmeliyiz?

  • Mindful besleneme alışılagelmiş, aynı döngüde dönen yeme alışkanlıkları bırakmayı kolaylaştırır.
  • Bedenin gerçek ihtiyaçlarını fark edebilmeyi sağlar.
  • Katı ve hızlı diyetler yerine sağlıklı seçimler yapmaya yönlendirerek dolaylı yoldan kilo kontrolünü sağlar.
  • Duyguların ve davranışların farkına vararak beslenme ile ilgili düşüncelerin önüne geçmeyi sağlar.
  • Sadece bedeni değil aynı zamanda yavaşlayarak ruhu da beslemeyi öğretir.
  • Mindful beslenme, yemek yeme sırasında daha fazla farkındalık geliştirmeyi vurgular. Yemeğin tadını, doku ve kokusunu daha fazla hissetmek için anı yaşamaya odaklanır.
  • Hızlı yemek yemek sindirim sorunlarına ve aşırı yeme eğilimlerine yol açabilmektedir. Mindful beslenme ile yavaş yeme alışkanlığı gelişir. Her çiğneme işlemiyle yemeklerin tadını çıkararak yemek yeme sürecini uzatır.
  • Pek çok insan, stres, üzüntü veya sıkıntı anlarında aşırı yeme eğilimindedir. Mindful beslenme, duygusal yeme alışkanlıklarını daha iyi anlamayı ve kontrol etmeyi amaçlar.
  • Yemekler daha fazla farkındalıkla yediğinde, ne zaman doyduğunuzu daha iyi anlarsınız. Bu da porsiyon kontrolünü kolaylaştırır.
  • Mindful beslenme, vücudun ihtiyaçlarını ve yiyecek tercihlerinizi daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur. Bu sayede daha sağlıklı yiyecek seçimleri yapılabilir.
  • Mindful beslenme, yiyeceklerin kaynaklarını ve sürdürülebilirliğini düşünmeyi de içerebilir. Bu da daha bilinçli ve sürdürülebilir yeme alışkanlıkları geliştirmeye yardımcı olabilir.

Minful Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Yavaşlama

Öncelikle yavaşlayarak, yemek esnasında doyma sinyalinin farkına varmak gerekmektedir. Yemek yemeğe başlamadan önce ya da yemek esnasında bedenimiz ve zihnimiz bize ihtiyacımız olan sinyalleri verir. Bedensel açlık ve tokluk sinyallerinin farkına yavaşlayarak varabiliriz. Beynimizi doygunluk hissinin farkına varabilmesi için beden ile bağlantıya geçmesi gerekmektedir. Bunun için ona zaman tanımalıyız. Oturarak yemek yemek, yemek yerken televizyon ya da telefon gibi uyaranlardan uzak durmak, yenen her lokmayı yeterince çiğnemek beynimize bu zamanı vermek için yeterlidir. Zihnimize doyma hissi ulaştığında bedenimiz artık yemek yemek istemeyecektir.

Duygusal Açlığın Farkına Varma

Mindful beslenme bize bedenimizden gelen sinyalleri dinlemeyi öğretir. Farkındalıkla yemek yemeğe başladığımızda duygusal sinyallere verdiğimiz tepkileri de görmeye başlarız. Örneğin, stresli ya da üzüntülü olduğumuz duygu durumlarında ilk tepkimiz yemek ya da şekerli gıdalar tüketme eğilimi oluyorsa, mindful beslenme bunu fark etmemize olanak tanır. Mindful beslenme açlık sinyallerini doğru değerlendirmemizi öğretir.

Yediğimiz Yiyeceklerin Farkında Olmak

Mindful beslenme yaklaşımı, bize yiyeceğimiz her şeyi hayatımızda ilk defa tadacakmışız gibi merakla ve hevesle yaklaşmayı öğretir. Yenen her yiyeceğin kokusuna, dokusuna, rengine ve tadına vararak, yiyecekleri otomatik pilottan çıkıp fark ederek yeme eğilimine geçmemizi hedefler. Yediğimiz her lokma ile farkındalıklı bir ilişki kurmak açlık ve tokluk hislerini anlayabilmemizi de sağlar.

Mindful beslenme, sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı oluşturmak için kullanılabilecek etkili bir araç olabilir. Bu yaklaşımı benimseyerek, yeme alışkanlıklarınızı iyileştirebilir, kilo kontrolünü sağlayabilir ve yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Bunun yanında sadece bedeni değil, ruhu da besleyerek bütüncül bir yaklaşımı pratik etme fırsatı bulursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir