fbpx

Ramazan Ayının Vazgeçilmez Meyvesi Hurma

ramazan ayinin vazgecilmez meyvesi hurma

Hurma, doğal bir enerji kaynağı olmasıyla bilinir. İçeriğinde bulunan doğal şekerler, hızlı bir şekilde enerji sağlar ve iftar vaktinde vücudun ihtiyacı olan güç ve canlılığı ona kazandırır. Bunun yanı sıra, içerdiği lifler sayesinde sindirimi düzenler ve tokluk hissi de sağlar. Böylece, iftar sonrası aşırı yeme isteğini azaltır ve sağlıklı bir beslenme düzenine destek olur.

Ramazan ayında hurmanın bir diğer önemli rolü ise su ihtiyacını karşılamasıdır. Oruç tutarken vücut uzun bir süre susuz kaldığından iftar vaktinde su ihtiyacı hızla giderilmelidir. Hurma, doğal olarak yüksek su içeriğine sahiptir ve bu özelliğiyle vücudu hızla suyla buluşturur. Ayrıca, içerdiği potasyum minerali sayesinde vücudun su dengesini korur ve susuzluğun etkilerini azaltır.

Sağlık açısından pek çok faydası olan hurma, içeriğindeki vitaminler ve minerallerle vücudu güçlendirir. Özellikle potasyum, magnezyum, demir ve B vitaminleri bakımından zengindir. İçeriğinde bulunan B1 ve B6 ve magnezyum sayesinde Ramazan ayında, gün içinde yaşanabilecek stresi de azaltabilir. B1, B2 vitaminlerinin bir arada bulunmasından dolayı karaciğeri korumaktadır. Ayrıca zengin beta karoten içeriğiyle hem karaciğer hem de göz sağlığı için oldukça faydalı olan hurma, Ramazan boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri almasına yardımcı olur ve sağlık sorunlarının önlenmesine destek olur.

Hurma içeriğinde en az 20 farklı aminoasit içermektedir. Bu etkisi sayesinde yaşlanmaya karşı oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra kansere karşı koruyucu etkisi ve böbrek iltihabını ve böbrek taşını oluşumunu engellediği de bilinmektedir.

İftar zamanı tüketilen hurma, kan şekerini çok iyi dengeler. İçeriğindeki zengin demir minerali sayesinde anemiye karşı da tedavi edici bir özelliği vardır.

Ramazan ayında tüketilen hurmanın, uzun süre aç kalma sebebiyle yavaşlayan metabolizmanın düzenlenmesinde de etkisi büyüktür. Hurma, laksatif etkiye sahip olması nedeniyle kabızlığa karşı etkilidir. Ramazan ayında kabızlık sorunu çekenler için akşamdan iki tane hurmayı bir bardak ılık su içerisinde bekleterek sahurda içmeleri önerilmektedir.

Ancak, hurmanın tüketilirken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta da bulunmaktadır. Özellikle, aşırı tüketildiğinde fazla kalori alımına yol açabilir. Tüketilirken bir porsiyon meyve 4 adet hurmaya eşdeğerdir diye düşünülebilir. Ortalama 57kcal’dir. Bu nedenle, porsiyon kontrolü önemlidir. Ayrıca, işlenmemiş ve doğal olanları tercih etmek, sağlık açısından daha faydalı olacaktır.

Ramazan ayında sofraların vazgeçilmez meyvesi olan hurma, enerji verici özelliği, su ihtiyacını karşılayıcı özelliği ve sağlık açısından zengin içeriğiyle iftar ve sahur sofralarını renklendirir. Fakat, her şeyde olduğu gibi hurmanın da dengeli ve bilinçli tüketilmesi önemli bir noktadır. Bu Ramazan ayında, iftar ve sahur sofralarınızı bereketlendirmek ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için hurmayı tercih edebilirsiniz.

Hurmalı Smoothie Tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı badem sütü
  • 1 adet olgunlaşmış muz
  • 3 adet hurma
  • 2 adet bütün ceviz
  • 1 Türk kahvesi fincanı dolusu kadar yulaf ezmesi

Hurmaların çekirdeklerini çıkarın. Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine koyup, homojen bir kıvam alana dek karıştırın.

Bu karışımı arzu ederseniz M100 modelinin blender özelliğini kullanarak da pratik bir şekilde yapabilirsiniz. Tüm malzemeleri ve buzu M100 blender haznesine yerleştirip çalıştırmanız yeterlidir.

Sahurda tüketeceğiniz besin değeri yüksek bu smoothie sizi tüm gün enerjik ve tok tutacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir