fbpx

Yogadan Önce ve Sonra İçilecekler

yogadan once ve sonra icilecekler

Yaklaşık 6 bin yıllık bir geçmişi olan yoga, bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak kişiyi besleyen bütünsel bir egzersiz programıdır. Yogaya ilk kez başlayanlar belli bir süre geçtikten sonra doğru nefes teknikleri ile zihinsel olarak da farklı deneyimler yaşamaya başlar. Bu, beslenmeden, uyku düzenine kadar tüm hayat şeklini etkileyen bir disiplindir. Yoga yapan kişilerin hayatlarındaki bu değişim beslenme kültürlerine de yansır ve bu beslenme şekli genel olarak bedeni ve ruhu zinde tutacak gıdalardan oluşur.

Yoga Yaparken Beslenme Düzeni

Yoga yaparken uygulanan beslenme programı tok ve enerjik kalmak üzerine kurulmuştur. Yoga pratikleri sırasında vücudu yormayan, sağlıklı ve canlı besinlerle beslenmek yapılan yoganın etkisini artırır.

Yoga yapmadan önce vücudu şişirecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmakta fayda vardır. Örneğin acı biber, soğan, sarımsak, lahana, mantar, bezelye, nohut ve bulgur gibi vücudu şişirecek, gaz yapma ihtimali olan sebze ve kuru bakliyatların tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü yoga duruş ve pozisyonlarında vücudu sıkıştırmadan, rahat hareket edebilmek önemlidir. Bunların yerine maş fasulyesi, soya filizi ve sarı mercimek tüketilebilir.

Beyaz undan yapılmış makarna ve diğer unlu besinler yerine lif açısından da yüksek olan tam tahıllılardan beslenmekte fayda vardır. Tam tahıllı besinler kişiyi daha tok tutmanın yanı sıra kan şekerini de dengeler. Örneğin yulaf, çavdar, tam buğday unu ve esmer pirincin sindirimi kolaydır. B ve E vitamini kaynağı oldukları için de yoga öncesinde tüketilirse uzun süre tok tutarlar.

Yoga pratikleri öncesinde yemek 1,5-2 saat önce tamamlanmalıdır. Bu yoga yaparken daha rahat hareket etmek ve daha hafif hissetmek için önerilir. Yoga pratikleri öncesinde potasyumdan zengin muz yemek önemli yer tutar. Muz içeriğindeki magnezyum ile abdominal şişkinliğin ve kas kasılmalarının da önüne geçer. Doğal şeker ve lif kaynağı elma da uzun süre tok tutmasının yanında mide asidini dengeleyici bir meyvedir ve yoga öncesinde kendisi ya da suyu tüketilebilir. Yoga pratiklerinde önce tüketilmesi önerilen bir diğer besin ise bademdir. E vitamini, magnezyum ve faydalı yağlardan zengin bademi ister çiğ olarak isterseniz de sütünü yaparak yoga öncesinde keyifle tüketebilirsiniz. Bunun dışında avokado da magnezyum ve potasyum gibi mineralleri ile uygun hücre ve kas fonksiyonlarına katkı sağlar.

Yoga esnasında esneklik büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple günde tüketilecek en az üç porsiyon süt ürünü kemik sağlığını korumaya yardımcı olacaktır. Süt ya da yoğurdu sindirmekte zorlananlar için laktozsuz süt ürünleri ya da bitkisel kaynaklı sütler önerilebilir. Badem sütü ve Hindistan cevizi yoğurdu bu noktada güzel seçimler olacaktır. Bunun dışında laktoz intoleransı olmayanlar normal süt, yoğurt hatta kefir tüketerek kemik sağlıklarına yatırım yapabilirler.

Yoga yapanlar için her öğünde sebze ve tahıllara yer verilmesi de oldukça önemlidir. Ispanak, tere, marul, pazı, semizotu, karalahana gibi koyu yapraklı yeşillikler yüksek oranda kalsiyum, magnezyum ve potasyumun yanı sıra yüksek oranda lif ve folik asit kaynağıdırlar.

Beyin ve sinir dokularının sağlığı için iyi yağları da beslenme düzeninin içinde tutmak gerekir. Ayrıca yağlar midede uzun süre kaldıklarından tokluk hissi de uzar. Hayvansal yağlar yerine zeytinyağı, keten tohumu yağı ya da Hindistan cevizi yağı tüketmek kalp ve damar rahatsızlıklarının da önüne geçilmesini sağlar.

Yoga pratikleri sonrasında mercimek, maş fasulyesi gibi bitkisel proteinleri, kimyon, fesleğen, zencefil ve tarçın gibi şifalı baharatlarla birlikte salatanıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Yemeklere ve salatalara eklenen baharatlar hem metabolizma hızını artırır hem de tuz tüketimini azaltır. Salatalara semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri ekleyerek hem besin değerini hem de lezzetini artırabilirsiniz.

Taze meyve suyu ya da smoothieler yoga sonrasında vücudun daha da canlanmasına katkı sağlar.

Havuç, patates, kabak ve brokoli içeren ev yapımı sebze çorbaları ders sonrasında doyurucu ve hafifliği ile kişiyi yormadan besin almasını sağlar.

Tuzsuz ve hatta çiğ kuru yemişler sağlıklı yağ alımı bakımından yoga sonrası için idealdir. Fındık, kaju, badem, keten tohumu gibi tohumları çiğ tüketebilir, yoğurdunuza ekleyebilirsiniz.

Taze meyve tüketimini de mideyi yormaması açısından yoga egzersizleri sonrasına saklamakta fayda vardır.

Yoga pratiklerinden sonra bitki çaylarının tüketimi de önerilmektedir. Özellikle yeşil çay kan dolaşımını artırır böylelikle yeşil çayın içeriğindeki antioksidanlar kan yoluyla vücuda taşınır. Bitki çayları genel olarak metabolizmayı hızlandırır, ödem atar ve sindirime yardımcıdır. Beyaz çay ve rezene yoga pratiklerinden sonra içilmesi önerilen diğer bitki çaylarıdır. Beyaz çay kafein oranı düşük, polifenollerdense zengindir. Rezene ise antimikrobiyal ve rahatlatıcı özelliğiyle kas ağrılarını ve şişliği hafifletir.

Yoga yaparken beslenme düzeninize fayda sağlayacak besinleri sizlerle paylaştık. Bu tarz bir beslenme düzeni yoga yaparken daha dingin ve rahat olmanızı sağlayacaktır.

Yoga Öncesi İçilecek Tarifler

Enerji Verici Smoothie

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy muz
  • ½ olgun avokado
  • 50 gr suda bekletilmiş badem
  • 200 ml Hindistan cevizi sütü
  • 1 tatlı kaşığı ham kakao

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine yerleştirip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. M100 modeline sahipseniz bu tarifi blender haznesine koyarak da karıştırabilirsiniz.

Metabolizma Hızlandırıcı Smoothie

Malzemeler:

  • 250 ml badem sütü
  • 1 orta boy muz
  • Bir parça taze zencefil
  • Bir parça taze zerdeçal
  • 1 çay kaşığının ucuyla toz tarçın
  • 50 gr. çiğ kaju ve çiğ fındık karışımı

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine yerleştirip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. M100 modeline sahipseniz bu tarifi blender haznesine koyarak da karıştırabilirsiniz.

Yoga Sonrası İçilecek Tarifler

Yoga Çayı Tarifi

Malzemeler:

  • 250 ml badem sütü
  • 7 adet kuru karanfilin üst çiçek kısmı
  • 8 adet tane karabiber
  • 1 çay kaşığı dolusu toz tarçın
  • 10 tane kakule çekirdeği
  • İncecik dilimlenmiş 7-8 dilim zencefil

Hurom ile hazırladığınız badem sütü ile tüm malzemeleri juice aparatını taktığınız Hurom’un haznesine yerleştirip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. M100 modeline sahipseniz bu tarifi blender haznesine koyarak da karıştırabilirsiniz. Karışımı hazırladıktan sonra bir cezveye alarak 3-4 dakika ısıtarak tüketebilirsiniz.

Ödem Atıcı İçecek Tarifi

Malzemeler:

  • 250 ml Hindistan cevizi sütü
  • 3 dilim ananas
  • Bir parça taze zerdeçal

Tüm malzemeleri smoothie aparatını taktığınız Hurom’un haznesine yerleştirip homojen bir kıvam alana dek karıştırın. M100 modeline sahipseniz bu tarifi blender haznesine koyarak da karıştırabilirsiniz. Karışımı hazırladıktan sonra üzerine toz tarçın ilave ederek tüketebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir